ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2 Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμίνών που το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για:
1. Tην πήξη του αίματος
2. Για τον έλεγχο της πρόσδεσης του ασβεστίου στα οστά και άλλους ιστούς
3. Για τον περιορισμό της εναπόθεσης του ασβεστίου στα όργανα και στα αγγεία
ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ
1. Η Βιταμίνη Κ1 ή phylloquinone—φυλοκινόνη, βρίσκεται φυσικά στα φυτά, ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά. Η K1 πηγαίνει απευθείας στο συκώτι σας και σας βοηθά να έχετε σωστή πήξη αίματος.
2. Η Βιταμίνη Κ2, που ονομάζεται επίσης μενακινόνη (menaquinone), παράγεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η K2 πηγαίνει κατ’ευθείαν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, στα οστά και στους ιστούς εκτός από το συκώτι σας. Αν και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα έντερά μας, δυστυχώς, δεν απορροφάται από εκεί και περνάει στις κενώσεις μας. Επίσης, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας από την ασβεστοποίηση και βοηθά τα κόκκαλά μας να διατηρήσουν ασβέστιο και να αναπτύξουν τη σωστή κρυσταλλική δομή.
Όσο ασβέστιο και να λάβετε από τη διατροφή σας (η διαθεσιμότητα του οποίου αυξάνεται με τη βοήθεια της βιτ. D), όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ βλαπτικό αν δεν εναποτεθεί στα σωστά μέρη, που είναι κυρίως ο σκελετός σας. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με ασβέστιο που κατέληξε στους μαλακούς ιστούς του σώματός μας, για παράδειγμα τις αρτηρίες μας. Χρειάζεται λοιπόν κάποιος τρόπος για να κατευθυνθεί το δυνητικά επικίνδυνο ασβέστιο εκεί που πρέπει.
Αυτό ακριβώς κάνει η Κ2 ⇒ Κατευθύνει μέσω κάποιων πρωτεϊνών που ελέγχει, το ασβέστιο στα σωστά μέρη. Στην αιματική κυκλοφορία, η Κ2 συνεισφέρει στην καρβοξυλίωση του (MGP), του ισχυρότερου αναστολέα της αρτηριακής αποτιτάνωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές βλάβες. Έχει βρεθεί συσχετισμός της έλλειψης Κ με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη γήρανση του δέρματος, τους κιρσούς και πολλές άλλες ασθένειες.
ΕΛΛΕΙΨΗ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
► Χωρίς βιταμίνη Κ, η λειτουργία πήξη του αίματος έχει επηρεαστεί σοβαρά, και εμφανίζεται ανεξέλεγκτη αιμορραγία
► Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ μπορεί να σηματοδοτήσουν επίσης την αποδυνάμωση των οστών
► Ακόμη -και αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο- χαμηλή ποσόστωση της βιταμίνης Κ2 στο σώμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποτιτάνωση των αρτηριων και άλλων μαλακών ιστών
► Έλλειψη και πιθανή ανεπάρκεια της βιταμινης Κ2 εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο για Αγγειακή ασβεστοποίηση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κιρσούς, Οστεοπόρωση
► Ακόμη πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής αυξάνει τις πιθανότητες εμφανισης τύπων καρκίνου όπως: Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος των πνευμόνων, καρκίνος του ήπατος και λευχαιμία
Όταν έχουμε σοβαρή έλλειψη της κάποιες πρωτεΐνες που συμμετέχουν στην διαδικασία πήξης δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν. Με τον ίδιο μηχανισμό η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση και άλλων πρωτεϊνών μέσα στο σώμα μας.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των πρωτεϊνών (οστεκαλσίνη, MGP, Gas-6) συμμετέχουν στη διαχείριση των μεταλλικών στοιχείων στους ιστούς. Μια από τις επιπτώσεις της έλλειψης βιτμίνης Κ είναι η αυξημένη εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, σε μαλακούς ιστούς.
clinicaltrials.gov/ct2/results?term=vitamin+d
www.news.harvard.edu/gazette/2006/03.09/01-tb.html
www._PT_Modlin_RL_Curr_Opin_Immunol_2008_SBange1.pdf
American Journal of Clinical Nutrition. Vit. K and Prostate Cancer
Η ΛΗΨΗ Κ2 ΩΦΕΛΕΙ:
► Στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης και του εγκεφαλικού.
► Στην αποτροπή πολλών μορφών καρκίνου. Εκτός από την αποτροπή, διερευνάται και η συμβολή της Κ2 στηθεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.
► Στη διατήρηση γερών οστών και την αποτροπή της οστεοπόρωσης
► Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που εκτός από τους διαβητικούς ενδιαφέρει πολύ όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα λεπτό κορμί.
► Βοηθά στην γονιμότητα των ανδρών
► Στις γυναίκες βοηθά πολύ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου
►Τα παιδιά για το σωστό σχηματισμό του προσώπου, της σιαγόνας, του οδοντικού τόξου.
► Στη νοητική υγεία αλλά και γενικότερα την υγεία του εγκεφάλου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Η βιταμίνη Κ2 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ) πάνω στον Καρκίνο και τη Διατροφή, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 στην American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε πως η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ2 – όχι Κ1 – οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς και σε μείωση του ποσοστού θανάτου από καρκίνο κατά 30%.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (των Η.Π.Α.) βρήκε πως η βιταμίνη Κ2 μπορεί να μειώσει το ρίσκο για non-Hodgkin λέμφωμα. Οι ερευνητές της κλινικής Mayo ανακάλυψαν πως άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είχαν 45% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τέτοιου τύπου, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χαμηλότερη.
Οι ερευνητές εξετάζουν κλινικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου ή ακόμη και στη θεραπεία ορισμένων καρκινικών όγκων. Η Κ2 έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα λευχαιμίας στην αυτοκαταστροφή σε μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση. Αυτή είναι μια φυσική λειτουργία του κυττάρου για να απενεργοποιήσει τα καρκινικά και τα ελλατωματικά κύτταρα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια ανασταλτική δράση της Κ2 και για τα κύτταρα του μυελώματος και του λεμφώματος.
Η βιταμίνη Κ έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του ήπατος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, τα άτομα υψηλού κινδύνου για ιογενή καρκίνο του ήπατος στα οποία χορηγήθηκε βιταμίνη Κ2 συγκρίθηκαν με μια ομάδα που δεν έλαβε το θρεπτικό αυτό συστατικό. Λιγότερο από το 10% των ατόμων που λαμβάνουν Κ2 ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος έναντι του 47% των ατόμων της άλλης ομάδας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Η βιταμίνη Κ2 είναι το κλειδί για να εισέρχεται το ασβέστιο στα οστά και να μην εισέρχεται στις αρτηρίες.
Το ασβέστιο συγκεντρώνεται στα αιμοφόρα αγγεία και ειδικότερα στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, σκληραίνει τα τοιχώματά τους, και δημιουργεί προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι ένα από τα συχνότερα αίτια θνησιμότητας στο Δυτικό κόσμο.
Η αρτηριοσκλήρωση, που πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι μια πολύ επικίνδυνη πάθηση που συνδυαζόμενη με την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη και θρόμβωση.
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν οτι η Βιταμίνη Κ2 είναι σημαντική στη δράση της πρωτεΐνης Matrix-Gla (MGP). H MGP δεσμεύει τα ιόντα ασβεστίου και αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών. Όταν η βιταμίνη Κ2 διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στον οργανισμό, ενεργοποιείται ικανή ποσότητα πρωτεΐνης MGP ώστε να προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση.
Η Μενακινόνη-7 είναι η κύρια μορφή βιταμίνης Κ2 που υπάρχει στο Natto, από το οποίο παράγεται το MenaQ7®, δίνοντάς του όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών.
Η Μελέτη του Ρόττερνταμ, που δημοσιεύτηκε το 2004, ανέλυσε τη διατροφή περισσότερων από 4.800 ανθρώπων από την Ολλανδία, ηλικίας 55 ετών, για διάστημα 10 ετών. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν οτι ημερήσια λήψη 45μg μενακινόνης-7, που είναι μορφή βιταμίνης Κ2, συνδέθηκε με την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και της αρτηριοσκλήρωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έπαιρναν βιταμίνη Κ2 με τη διατροφή τους, είχαν έως και 50% μειωμένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης και επίσης έως και 50% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου, κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Πηγη: www.vitamink2.org.
Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2 ΩΣ ΜΕΝΑΚΙΝΟΝΗ-7 (MK-7)
Circulating Vitamin K concentrations following a single oral dose of 1mg each of Vitamin K1 and Vitamin K2 (MK-7) [Schurgers, et al 2007]
Η βιταμίνη Κ2 (ΜΚ-7) σε σύγκριση με Βιταμίνη Κ1
Ο Δρ Schurgers και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια κλινική μελέτη σύγκρισης Βιταμίνη Κ2 (ΜΚ-7) με βιταμίνη Κ1 και διαπίστωσε ότι το ΜΚ-7 είχε ένα πολύ μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας life.5 Έτσι, η μελέτη έδειξε ένα πολύ πιο θετικό όφελος για την υγεία συμπλήρωση βιταμίνης Κ2 πάνω από βιταμίνη Κ1, λόγω της παρατεταμένης αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Κ2 (ΜΚ-7) στο κυκλοφορικό σύστημα.
Η βιταμίνη Κ2 ως μενακινόνη-7 (ΜΚ-7) είναι η πιο βιοδιαθέσιμη, μεγαλύτερης διάρκειας, και τα περισσότερα βιοδραστικά μορφή της βιταμίνης Κ. Oυσιαστικά είναι Κ2 σε μια μορφή μακρύτερης αλυσίδας που βρίσκεται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 2 ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3
Η βιταμίνη Κ2 εμπλέκεται σε έναν λεπτό χορό με την βιταμίνη D, και θα πρέπει να έχετε και τα δύο συστατικά σε συνεργικές μεταξύ τους και επαρκείς ποσότητες για να εξασφαλίσετε βέλτιστη υγεία.
Καθώς μεγαλώνουμε ο σκελετός μας επιδεινώνεται. Το σώμα μας συρρικνώνεται στο ύψος, τα οστά γίνονται περισσότερο εύθραυστα και οι σπόνδυλοι αλλάζουν σχήμα.
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία η πυκνότητα και η ποιότητα του οστού μειώνονται, με αποτέλεσμα την αδυναμία του σκελετού και αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δια βίου κίνδυνος για οστεοπορωτικά κατάγματα στις γυναίκες είναι 30-50%, ενώ στους άνδρες ο κίνδυνος είναι 15-30%. Οι τρεις συνηθέστεροι τύποι καταγμάτων οστεοπόρωσης είναι κάταγμα στον καρπό, σπονδυλικό κάταγμα και κάταγμα ισχίου.
Η οστεοπόρωση αποκαλείται συχνά η «σιωπηλή νόσος» διότι αφαιρεί οστική μάζα χωρίς συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πρώτο «σύμπτωμα» είναι ένα σπασμένο οστό. Οι ασθενείς με οστεοπόρωση μπορεί ακόμη και να μην το γνωρίζουν. Τα οστά τους γίνονται τόσο αδύναμα που μια ξαφνική πίεση, χτύπημα ή πτώση προκαλεί ένα κάταγμα ισχίου ή την κατάρρευση ενός σπονδύλου που μπορεί αρχικά να είναι αισθητή με τη μορφή σοβαρού πόνου στην πλάτη, την απώλεια ύψους, ή την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση).
Αρκετές μελέτες επέδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής μας μόνο με ασβέστιο δεν επαρκεί. Η προσθήκη βιταμίνης D και βιταμίνης Κ βελτιώνει σημαντικά την υγεία των οστών. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει οτι η βιταμίνη D διεγείρει τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίησή της. Μόνον όταν η οστεοκαλσίνη ενεργοποιηθεί από τη βιταμίνη Κ2 δεσμεύει στα οστά το ασβέστιο με το τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2 συνεργάζονται ώστε το σώμα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της υγείας των οστών.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η βιταμίνη K δεν δουλεύει μόνη της. Χρειάζεται συνεργάτες, και η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός συνεργάτης. Αυτοί οι δύο παράγοντες εργάζονται μαζί για να αυξήσουν την πρωτεΐνη Matrix Gla (MGP), η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων από ασβεστοποίηση. Μάλιστα, η MGP είναι τόσο σημαντική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιστημονικός τρόπος μέτρησης της καρδιαγγειακής μας κατάστασης.
Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη χρήση βιταμινών Κ2 και D μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια οστικής μάζας.
Στους ανθρώπους με Έλλειψη του ενζύμου αφυδρογονάση της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD), μια σπάνια μεταβολική πάθηση, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση βιταμίνης Κ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικές κρίσεις.
Και τέλος στους ανθρώπους που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά, ηπαρίνη, κουμαρινικά, sintrom) τα οποία δρουν ως ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, (μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήξει) πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα καθώς πρέπει να αποφεύγεται η παράλληλη με το συμπλήρωμα πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
Διατροφικά στοιχεία | Ανά κάψουλα | Ανά 100 g |
Ενέργεια | 5 kj
1 kcal |
999 kj
237 kcal |
Λιπαρά
εκ των οποίων κορεσμένα |
0,0 g
0,0 g |
3,5 g
0,0 g |
Υδατάνθρακας
εκ των οποίων σάκχαρα |
0,1 g
0,0 g |
28 g
0,0 g |
Πρωτεΐνη | 0,1 g | 22 g |
Νάτριο | 0,0 g | 0,01 g |
Ανά κάψουλα | % NRV | Ανά 100 g | |
Βιταμίνη Κ2 | 200 μg | (267)* | 49000 μg |
Βιταμίνη D3 | 10 μg | (200)* | 2500 μg |
*%NRV = Διατροφικές Τιμές Αναφοράς – Τιμή αναφοράς κατά LMIV |
Συστατικά: εκχύλισμα άγριου σκόρδου, κάψουλα ζελατίνη, μείγμα εκχυλισμάτων (πράσινος καφές, φύτρα μπρόκολου, πράσινο τσάι, κρεμμύδι, μήλο, ασερόλα, ντομάτα, μπρόκολο, ακάι, κουρκουμάς, σκόρδο, βασιλικός, ρίγανη, κανέλα, σαμπούκος, καρότο, μανγκοστίν, μαύρο φραγκοστάφυλο, μπλέ μούρο, κεράσι, βατόμουρο, αρόνια, σμέουρο, σπανάκι, λάχανο, μύρτιλο, κόκκινο λάχανο), κουερσετίνη, μενακινόνη-7, χοληκαλσιφερόλη
Συνιστώμενη δοσολογία: Λαμβάνετε μία κάψουλα την ημέρα με λίγο νερό